Historie

Foreningen er stiftet i 1929

 

H.C. Terslin (1886-1977) var skolelærer ved Gilleleje Skole i den først  halvdel af det 20. århundrede. Terslin var interesseret i lokalhistorie og indsamlede gennem sit liv en mængde genstande fra Gilleleje og omegn. Denne samling kom til at danne grundlaget for at oprette et museum i Gilleleje - det senere Gilleleje Museum.

 

Gilleleje og Omegns Museumsforening blev dannet i 1929 af Terslin og Carl Petersen – en anden historisk interesseret Gillelejer. Samlingerne blev i mange år opbevaret på loftet over 1920-skolen ved Østerport station i Gilleleje – og var således ikke tilgængelig for publikum. I 1938/39 erhvervede Museumsforeningen Det gamle Hus på Hovedgaden 49 og indrettede den som et typisk fiskerhjem fra 1800-tallet. 

 

I 1989 blev Skibshallerne opført på samme grund. I Skibshallerne fortæller man på en spændede måde om livet og fiskeriet på Nordsjællands kyst fra tidlig middelalder til vor egen tid. Man kan se åbne fiskerbåde, modeller af forskellige skibstyper og fangstmetoder,  ruser og fiskegarn, redskaber og meget mere.

 

Andre dele af samlingen kan ses på den del af Gilleleje Museum, som i dag er placeret oven på biblioteket i Pyramiden. En del skal senere flyttes til Kulturhavn Gilleleje, når disse bygninger er færdige. 

 

I 2013 erhvervede Gribskov kommune ejendommen Østergade 20 til museumsformål. Det er en typisk Gillelejegård fra begyndelsen af 1800-tallet, og grunden ligger i forlængelse af Det gamle Hus og Skibshallerne. Det giver en helt ny mulighed for at åbne museumsarealet mod byen og Havnen og for at fortælle Gillelejes historie på en ny måde. 

 

Museumsforeningen glæder sig til at gå aktivt ind i opbygningen af dette nye museumsområde.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 17:43

Er der nogen der har billeder af Gilleleje konditori? Lukket omkring 1971 - eget af Erling og Karen Larsen - Lå på Vesterbrogade 6, hvor Danske Bank er idag

...
14.11 | 17:41

Er der nogen der har billeder af Gilleleje konditori? Lukket omkring 1971 - eget af Erling og Karen Larsen - Lå på Vesterbrogade 6, hvor Danske Bank er idag

...
20.10 | 11:56

hej Ann-Jeanett, hvad vil du gerne vide? Jeg boede i Munkerup som barn og havde klassekammerater fra sanatoriet. Men jeg ved ikke meget om fakta fra sanatoriet.

...
05.10 | 12:48

Er der nogen, som har nogen erindring om børnene som kom fra Munkerup Børnesanatorium og er der nogle som har informationer om M.B.?

...
Du kan lide denne side